Profilini kimler ziyaret etmiş, öğrenmek ister misin?

Pek tabii istersiniz ama öğrenemezsiniz. Hali hazırda Twitter’ın resmi olarak uygulamaları arasına eklediği böyle bir servis yok. Keza Facebook’un da.

Twitter ya da Facebook’unu ziyaret edenleri söyleyeceğini iddia eden tüm servisler başka amaçlarla üretilen fake uygulamalar.

Gelelim fake uygulamaların neyi amaçladığına. Bu uygulamalar ücretli ya da ücretsiz takipçi artırma servisleri için profillere giriş izni sağlayarak, servisi kullanan kişilere takipçi kazandırmaya yani uygulamaya giriş izni vermiş sizin gibi kullanıcılar adına birilerini takip ettirmeye yarıyorlar. Hani siz “ya ben bu kişileri takip etmiyorum ki” diyerek Twitter’da veryansın ediyor, Facebook’ta abuk subuk sayfaları “like” etmiş görünüyorsunuz ya, hah, işte bu yüzden.

Nasıl önleyebilirsiniz?

Twitter için: Sayfasına tıkladığınızda sizden Twitter hesabınıza erişmek istediğini söyleyen (allow) “profilime kim girdi”, “kim takip etmis”, “beni kim takip ediyor”, “beni kimler takip etmiyor” vb. minvalde tüm uygulamaların erişimini uygulamalar bölümünden kaldırın (revoke access). Twitter için, önce Twitter’a giriş yapın, ardından bahsettiğim ayarlar sayfasına erişmek için bu linki tıklayın.

Facebook için de privacy settings/app bölümünden normal şartlarda Farmville vb. kullandığınız oyun, video vb. servisler dışında yer alan abidik gubidik tüm uygulamaları kaldırın. Facebook’a giriş yaptıktan sonra uygulama ayarlarının bulunduğu sayfaya bu linkten ulaşabilirsiniz.

Son olarak, benzer bir uygulama sizden erişim isterken karşınıza Facebook ya da Twitter  giriş sayfasını açıp, kullanıcı adı ve şifrenizi girmenizi isterse kesinlikle bilgilerinizi vermeyin. Eğer deneyimli bir internet kullanıcısı değilseniz, o giriş sayfasının güvenli olup olmadığını bilemezsiniz. Kendinizi deneyimli mi görüyorsunuz? Kimgirmis vb. uygulamaları kullanmaya çalışıyorsanız deneyimli bir internet kullanıcısı olmadığınız aşikar. Profilim hacklendi diyorsunuz ya hani? Hayır, profiliniz hacklenmiyor, siz zaten gidip o güvenli olmayan uygulamanın gösterdiği fake giriş sayfasına kendi ellerinizle kullanıcı adı ve şifrenizi veriyorsunuz.

İlla o uygulamayı kullanmak istiyorsanız, facebook.com ya da twitter.com sayfalarını adres satırına kendiniz yazıp, güvenli sayfadan giriş yaptıktan sonra tekrar uygulama sayfasına dönüp bağlan deyin. Böylece hali hazırda kullandığınız browser/internet görüntüleyicisinde Facebook ya da Twitter’a giriş yapmış olduğunuz için sizden kullanıcı adı ve şifrenizi girmenizi istemeyecek ve doğrudan bağlanacaksınız. Halen kullanıcı adı ve şifre mi istiyor? E, başta ne dedik? Vermeyin efendim şifrenizi. Belli ki hizmet almaya çalıştığınız site profil hırsızı.

Ek olarak, illa o uygulamayı kullanacaksınız, merak ettiniz diyelim. Bu durumda merakınızı giderdikten sonra yazının girişinde “Twitter için”, “Facebook için” diye başladığım paragraflarda anlattığım gibi, işiniz bittikten sonra bu uygulamaların profilinize erişim iznini kaldırın. Siz de rahat edin, biz de (=

Not: Twitter ya da Facebook’taki arkadaşlarımdan o kadar çok benzeri şikayet geliyor ki, dayanamayıp yazdım. Artık onlara doğrudan bu linki veririm. 

2 years ago